אמנת אונסק"ו (UNESCO) והקוד

 

לבקשת משרד התרבות והספורט, אשררה ממשלת ישראל, בישיבתה ביום 15 בדצמבר 2011, הצעת מחליטים המאמצת את  אמנת אונסק"ו (UNESCO) הבין-לאומית למניעת סימום בספורט. הסוכנות הלאמית  למניעת סימום בספורט היא הזרוע הביצועית של  WADA  בישראל  (Israel National Anti-Doping Organization).

בשנת 2010 אימצה הסוכנות הלאומית למניעת סימום את התקנון של WADA  והתקנון הלאומי הינו התקנון המוסמך, המאושר והמחייב את כל ספורטאי ישראל בכל הנוגע לסימום בספורט (ראה בהרחבה תקנון  Israel NADO. 

הצטרפות ישראל למדינות החותרת למניעת סימום בספורט  מאפשרת לספורטאים להשתתף בתחרויות הוגנות ובטוחות יותר ומציב דרקטיבת פעולה מתקדמת יותר.

 

לוגו UNESCO

 
 
 
 
 

אתר אונסק"ו
לקריאת האמנה הבינלאומית למניעת סימום  בספורט לחצו כאן

הכינוס החמישי במנין, לציון יום השנה ה -10 לאשרור האמנה הבינלאומית של אונסק"ו נגד שימוש בסמים בספורט התקיים בפריז ב-30.10.15. אמנה זו, אשר אומצה ב -19 באוקטובר 2005, היא הכלי המעשי שבאמצעותו ממשלות מיסדו את מחויבותם למאבק נגד שימוש בסמים, תוך התאמת המדיניות המקומית עם הקוד העולמי.

 לפני כעשור, האמנה הוותה פריצת דרך משמעותית במאבק נגד השימוש בסמים. כיום האמנה כבר אושררה על ידי 183 מדינות מתוך 195 המדינות החברות בארגון אונסק"ו בעולם. 

בכינוס זה, שנמשך יומיים נדונו פרקטיקות מנהליות, מדיניות, כללים, רגולציה וחקיקה, שייסיעו להפחית את הסחר והפצה של חומרים אסורים. הוצגה ההתקדמות שנעשתה במאבק נגד שימוש בסמים בספורט, והאתגרים העיקריים העומדים לפניהם. זאת ועוד, במהלך הכנס הועלו להצבעה ההחלטות לגבי שינויים לקוד 2015 לרבות שינויים ברשימת החומרים האסורים לשימוש (בפילוח מדוקדק לפי מקצועות שונים, ובכל מקצוע בפילוח לפי "בתוך תחרות" ו"מחוץ לתחרות"). 

http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/anti-doping/conference-of-parties/fifth-session/

 בתום הועידה  ב- 30.10.15 , אושרה ופורסמה רשימת החומרים האסורים  לשנת 2016 אשר נכנסה לתוקפה ב- 1.1.16.   

הכנסו לקישור לקריאתה:

http://www.inado.org.il/uploads/2016%20Prohibited%20List_ENGLISH_ExCo%20approved%2016-09-15_FINAL.PDF

בין שאר המסמכים וניירות העמדה שהוגשו להצבעה / אישור יש גם דיווח על השיפור בהיענות של מדינות שונות לקיום מלוא הדרישות של WADA בנושא מניעת סימום בספורט - ובקבוצה שישראל משתייכת אליה, ישראל היא היחידה ששיפרה (בצורה משמעותית) את ההתמודדות הזו: בבדיקה הקודמת (בשנת 2013) ההיענות של ישראל עמדה על 35.5%, ואילו בבדיקה מלפני חודשים ספורים היא עלתה ל- 82.1%  (http://unesdoc.unesco.org/images/0023/002344/234470E.pdf).

את ישראל ייצג בכינוס חשוב זה פרופ` שאול שרייבר, יו"ר הסוכנות הלאומית למניעת סימום בספורט, הרואה חשיבות רבה להשתתפות ישראל בועידת פריז . פרופ` שרייבר פועל להגברת והעמקת  היקפי בדיקות הסימום, תוך הקפדה על ההוראות והנהלים (המחייבים גם את הספורטאים, גם את המאמנים, וגם את האיגודים).

הקוד העולמי למניעת  סימום (DOPING)?

"הקוד" העולמי למניעת סימום בספורט  (WORLD  ANTI-DOPING CODE ) מהווה מסמך משפטי /תקנון המקנה סמכויות אכיפה וענישה בתחום הסימום הספורטיבי

ה"קוד" אושר פה אחד ב- 2003 על ידי ארגוני ספורט וממשלות, ונכנס לתוקף ב-1 בינואר 2004. "הקוד" הבטיח לראשונה, שהחוקים והתקנות למניעת סימום  יהיו זהים לכל הספורטאים בכל הענפים ובכל המדינות.

כדי להיות חלק מהמשחקים האולימפיים, מדינות וגופי הספורט מחויבים לקוד ומחויבים לפעול ברוח ועל פי כללי הקוד למניעת סימום.

כל הגופים המעורבים בספורט – ממשלות, איגודים בין-לאומיים, ארגוני ספורט, ספורטאים ואנשי המעטפת שלהם – נושאים באחריות מתוקף האמנה, הקוד והתקנון. בשנתיים האחרונות הקוד עבר תהליך של בחינה מחדש. תהליך העבודה על  הגרסה החדשה אושר בוועידה העולמית למניעת סימום בספורט בנובמבר 2012. תהליך העבודה כלל  שלושה שלבי התייעצות,  שבהם נטלו חלק ספורטאים, מאמנים ורופאים. במטרה להגביר את מעורבות הספורטאים וגופי העניין הקימה WADA את  "WADA Contact ", מתוך התפיסה שככל שהספורטאים יגלו מעורבות ועניין רבים יותר, כך ישקף הקוד את צרכיהם ואת רצונם המגוונים  במתן המלצות לקוד החדש און ליין.

הגרסה הסופית של הקוד אושרה בנובמבר 13 והוא נכנס לתוקף   ב-1 בינואר  2015 . 

בקישור מטה תוכלו לקרוא את הגרסה האנגלית של התקנון העולמי המתוקן 2015

 Logo World anti doping code

לחץ לפתיחת  הגרסה האנגלית של התקנון העולמי המתוקן 2015

 

בקישור מטה תוכלו לקרוא את התרגום העברי  של תקנון WADA 2015

http://www.inado.org.il/uploads/WADA%20Anti%20Doping%20Code%202015%20revised%20Translate_NEW.pdf

 
ירחון WADA play true
 
 
 
 
           

לקריאת "הקוד"  2004 - לחצו כאן

 
 
 
 
ללא ספק גיבושו, ניסוחו ויישומו של  "הקוד" (Code) מהווה אחד ההישגים המשמעותיים ביותר שהובילה WADA במאבק העולמי למניעת סימום בספורט עד כה . זהו מסמך ליבה המספק את המסגרת למדיניות המתואמת נגד הסימום הספורטיבי , המתווה כללים ותקנות לארגוני ספורט ורשויות ציבוריות. הקוד מהוה את המסמך המשפטי שממנו נגזרות סמכויות האכיפה והענישה בתחום הסימום בספורט (הן האכיפה במדינות השונות, בפיקוח המוסדות הבינלאומיים, והן על-ידי התאחדויות ענפי הספורט השונים).  הקוד מגדיר בין השאר את החומרים האסורים, את הסנקציות שניתן להטיל, את הפרוצדורות שאליהן מחויבות המדינות המשתתפות, את כללי שיתוף הפעולה אליהם מחויבים הספורטאים ועוד.

 לצד הקוד נלווים חמישה תקנים בינלאומיים שמטרתם להביא להאחדה וסטנדרטיזציה בין ארגונים למניעת סימום בתחומים שונים: בדיקות , מעבדות, פטורים ,רשימת חומרים ושיטות אסורים , הגנה על פרטיות ומידע אישי.

התקדמות

מאז נכנס לתוקפו  ב -1 בינואר 2004 , הוכיח "הקוד" כי הינו כלי רב עוצמה ויעיל במאמץ ליצירת אחידות וסטנדרטיזציה במאבק  נגד הסימום בספורט ברחבי העולם. הראיה לכך היא התמיכה הגורפת של ממשלות וארגוני הספורט בקבלת ואימוץ "הקוד" , כמו גם, תמיכה בעקרונות הקוד על-ידי בית המשפט לבוררות בספורט ( CAS) - גוף שהולך, מתבסס ומתפתח בכל הנוגע לתורת המשפט בספורט.

אימוץ הקוד הוביל להתקדמות משמעותית במאבק העולמי למניעת הסימום בספורט , ובכלל זה, פורמליזציה של כללים מסוימים , והבהרת תחומי אחריות של בעלי העניין . פעולות אלו, הביאו לפעולה אחידה במערכת שבה הכללים בעבר היו מגוונים ובמקרים מסוימים, אף לא היו קיימים כלל.

בנוסף, הקוד הציג את הרעיון של הפרות חוק " שאינן אנליטיות "  (“non-analytical” rule violations)  כלומר, סנקציה יכולה להיות מיושמת גם במקרים שבם יש ראיות לכך שהפרת חוק הסימום התרחשה אף שלא נמצאו בבדיקה תוצאות סימום חיובי. שיטת המעקב הינה באמצעות הפספורט הביולוגי. הרעיון הבסיסי מאחורי הפספורט הביולוגי היא היכולת לזהות צירופים חשודים של סמנים ביולוגיים אשר אינם יכולים להיגרם או להיות מוסברים על ידי אמצעים אחרים פרט לסימום. סמנים אלו כוללים סמנים של מערכת הדם, ומתרחבים לאנדוקרינולוגיה ואיברים אחרים. היתרון הוא שבדיקות אלו אינן מחפשות עדות לשימוש בחומר מסוג מסוים, אלא מאפשרות הפללה על יסוד איתור של שינוי בלתי-סביר בנתונים הביוכימיים. 

קוד מתוקן

Johannesburg 2013 November 12-15

במטרה לשפר ולטייב את התוכניות נגד ה- הסימום ברחבי העולם,  יזמה  WADA תהליך התייעצות ב - 2006 , לביקורת מעשית וכוונון עדין של הוראות "הקוד" . לאורך כל תהליך התיקון, WADA עודד הגשת הערות והצעות מכל בעלי העניין שלה וכל מי שהספורט הנקי וההוגן  "נר לרגליו"  . ה"קוד" המתוקן מתבסס  על הניסיון שנצבר ביישום  "הקוד"  מאז פרסומו לראשונה לצד תהליך התייעצות פתוח ושקוף , שכלל שלושה שלבים ופרסום של כמה טיוטות ראשוניות, "הקוד" המתוקן אומץ פה אחד על ידי הנהלת הקרן של WADA ואושר על ידי 1,500 צירים הנוכחים ביום 17 בנובמבר 2007 ביומה  האחרון של הוועידה העולמית השלישית נגד סימום בספורט , במדריד, ספרד .

התיקונים לקוד נכנסו לתוקף ב -1 בינואר , 2009. בישראל פורסם התקנון המתבסס על קוד זה ב- 2010  . 

 

קישורים

הבדלים בתקנון 2004 - לתקנון 2015 –

http://www.inado.org.il/uploads/Differences-in-regulations-2009-Rules-of-Procedure-2015.pdf

 

 
אמנת אונסק